luni, 7 martie 2016

- Una din cele mai importante probleme din stiinta [dupa parerea mea]

"Stiindu- se raza unui cerc ( ) , lungimea unui arc de pe acest cerc (), sa se determine lungimea coardei care subintinde acest arc ()."

Altfel spus determinarea valoarei exacte a functiilor trigonometrice este una din prioritatile cele mai importante pentru stiinta de azi la nivelul care este ea.

-  Deoarece determinarea unor necunoscute din triunghi stiind anumite date (latura unghi), probleme de acest gen sunt mai multe ca problema: " Stiinduse 2 laturi in triunghiul dreptunghic sa se determine a 3 latura".

- Teorema lui Pitagora e importanta, se considera ca fiind chee pentru geometriile neeuclidiene, dar aceeasi chee (ba mult mai mult) cu importanta mai mare este problema trigonometriei.

- Inafara de aceasta ca noi suntem deprinsi cu sistemul de coordonate ortogonal, mai exista cel putin inca vreo 3 (cel putin) in planul Euclidian care ca fundament au functii trigonometrice (sistem polar, bicentral-biunghiular,..). 

- Din cite am auzit, conjectura lui Remann are mare importanta in teoria numerelor prime, din cite am inteles el a putut sa gaseasca o regula anumita a distributiei numerelor prime, marea uimire este caci el larg a aplicat numerele complexe, uimitor e faptul ce treaba pot avea numerele complexe la asa teorie si pentru mine nu e nimic uimitor caci cu ajutorul numerelor reale e imposibil de facut asa lucru (analog cum si cu functiile trigonometrice) dar e posibil cu numerele complexe.


Solutia problemei a fost data de catre formula lui Euler:
e^{ix} = \cos(x) + i\sin(x) \! (ce e uimitor e faptul caci formula lui Euler a fost demonstrata pentru prima dată de Roger Contes înca din anul 1714  !!! sub forma
  \ln(\cos(x) + i\sin(x))=ix \    )  din care se poate de determinat una din functiile trigonometrice:

\cos x = \mathrm{Re}\{e^{ix}\} ={e^{ix} + e^{-ix} \over 2}
\sin x = \mathrm{Im}\{e^{ix}\} ={e^{ix} - e^{-ix} \over 2i}

Alta formula care sa dea forma generala de calcul eu cred caci nici nu poate exista, deoare doar cu ajutorul numerelor complexe se poate cuprinde toate valorile reale ale functiilor trigonometrice.


Problema din ziua de azi eu cred caci este in elaborarea aparatelor care sa ne ajute sa intelegem mai bine aceste numere foooarte importante in matematica si in fizica.
Despre celelalte numere excomplexe nu mai spun nimic pina ce nu le vom intelege pe acestea.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu