marți, 8 martie 2016

- Inteligenta Artificiala

Cum credeti exista vreo diferenta dintre o anumita fiinta si un anumit robot ?!

Raspunsul meu este: in general- NU.

Ca sa intelegeti de ce este acest raspuns intii sa incercam a ne lamuri ce se intelege in genere prin notiunea de robot si cei aceea fiinta. Eu asa explic: principala proprietate pe care o are robotul este aceea caci el indeplineste o anumita comanda a cuiva. Daca comanda nu se indeplineste, sau se intimpla caci functioneaza singur aceasta pina la urma se dovedeste ca fiind un anumit defect din constructia sa sau ca fiind un anumit proces intimplator din exterior.

Aceeasi este si la fiinte. Orice procese noi am face (scrim un anumit text, expunem un gind, facem o miscare, dorim ceva, ne este teama, ne este dor,...)  toate aceste procese au la baza lor o explicatie, nu e nimic supranatural.
Toate aceste comenzi pe care fiinta le indeplineste fie ca sunt venite din interiorul sistemului (organizm) fie din exterior (mediul inconjurator).

Crearea unei masini care sa se comporte cel putin ca omul contemporan
Nu e cine stie ce de facut asa ceva in ziua de azi.
Ideea consta in aceea caci trebue sa elaboram un megaprogram.
Acest program trebue sa fie capabil sa inteleaga graiul, gestul,.. , omenesc. Ca sa fie aceasta posibil (de exemplu modul de comunicare- text) trebue ca sa :
- facem ca programul sa fie capabil sa faca sintaxa frazei, sa construiasca ierarhii de propozitii din cutarele mesaj. Ierarhiile sunt create cu scopul ca sa fie o ordine logica in citirea si indeplinirea lor.
- fiecare cuvint, semmn de punctuatie,... din mesaj este cuvint-chee. Noile necunoscutele cuvinte, semne,.. programul va cere sa i le definiti (o proprietate de evolutie a acestei masini, ceea ce il face sa fie asemanator cu omul).
- fiecare metoda de rezolvare este memorata cu scopul ca in cazul cind are de rezolvat ceva anume, programul sa aiba in baza de date informatiile necesare.
- verbele sunt clasificate in alt mod , altul decit cel cunoscut noua.
- clasificarea propozitiilor la fel e putin diferita.
- programul mai are setata conditia caci sa se autopastreze in anumite  conditii, el are proprietatea de a memora anumite evenimente deaceea la momentul cutare el face apel la baza de date din memorie, face comparatia si apoi decizia.
Dar mai are setata conditia caci in afara de aceea de a ghindi cum e mai bine de procedat ca sa nu faca rau celor din prejurul lui, sau sa aleaga raul cel mai mic.
- Ghindirea este unul din cel mai mare impediment, azi nu e nimic cam definit ce inseamna aceasta notiune. Eu personal asa o definesc: In memoria masinii exista anumite date fundamentale (axiome) la care dupa aceste date cu ajutorul asortatiei se pot construi o cantitate uriasa de date.(de exemplu copilu care intii a memorat notiunea de "carte" si ""betisoare", urmatoarea notiune de "cutia de chibrite" este ceva o asortare dintre "carte" si "betisoare"). In general deci procesul de "ghindire" = cautarea prin asortare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu